Het belang van een diploma

In Nederland zijn we meer van het werken om te leven, dan het leven om te werken. Maar toch is een goede baan wel belangrijk en zijn er veel carrièretijgers in Nederland. Een goede baan heeft meestal ook een goed salaris. En met een goed salaris kun je meer van het leven genieten. Denk aan veel uit eten gaan, kleding kopen, vakanties, leuke uitjes. Een goede baan met een goed salaris is dus erg gewild. Maar zo’n goede baan krijg je niet zomaar. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. 

Eisen op de arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt is momenteel veel vraag naar kennis en ervaring. Maar dit moet je allemaal wel kunnen aantonen. Het bewijs dat jij over bepaalde kennis bezit, is bewezen in de vorm van een diploma, Kijk op https://www.mbostart.nl/ voor meer informatie over het behalen van een MBO diploma. Maar een diploma is er natuurlijk ook in de vorm van een middelbare school-diploma, HBO-diploma, WO-bachelor of master. Je kan dus nog zo slim zijn, maar zonder dat papiertje kom je er niet. 

Daarnaast is ervaring ook erg belangrijk. Ervaring doe je op in de vorm van bijbaantjes en natuurlijk je stage. Op mbo niveau 1 kan je al een stage lopen. Dit is erg belangrijk, want zo zie je namelijk hoe alles er in de praktijk aan toe gaat. 

Leren dus!

De conclusie? School is de key voor een goede baan op de huidige arbeidsmarkt. Kennis wordt namelijk alleen aangenomen in de vorm van een diploma. Ervaring opdoen kan ook niet zo makkelijk als je nog niks weet van een bepaald vak. De kans dat je dan wordt aangenomen is gemiddeld kleiner. Maar als je al lerende bent bij bijvoorbeeld een MBO studie, kan je een stage lopen en op die manier al ervaring opdoen in jouw eigen vakgebied. Wat meehelpt in het vinden van een baan na de studie en jouw kansen dus vergroot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *