Hoe maak je lesmateriaal speciaal voor het VMBO?

Ieder niveau is anders. Er is veel te vinden over lesmateriaal voor het basisonderwijs, echter is het vervolg van veel leerlingen het VMBO. Waar moet je nu speciaal op letten als je lesmateriaal zelf gaat maken? Je leest het in deze blog over lesmateriaal voor VMBO. Natuurlijk is de inhoud belangrijk, maar we gaan in dit artikel verder dan dat. 

Vormgeving van het lesmateriaal, belangrijk? 

De vormgeving van het lesmateriaal is enorm belangrijk. Het is namelijk het eerste wat opvalt wanneer je naar bijvoorbeeld een bepaalde opdracht kijkt. Nog voordat studenten de tijd hebben gehad om nog maar één letter te lezen zien ze het uiterlijk. Het kan daarnaast direct invloed hebben op hoe veel zin ze hebben om de opdracht te gaan doen. Is het moeilijk, veel tekst, overzichtelijk of duidelijk. Bedenk goed hoe de insteek moet zijn. Je kunt ervoor kiezen om een professioneel design toe te voegen. Alleen, past dit wel bij de VMBO’er. Hij of zij moet natuurlijk wel enthousiast worden van de opdracht. 

Daarentegen kan het lesmateriaal ook te speels worden vormgegeven. Voor een creatief vak kan dit wellicht, maar voor een wat ‘vaster’ vak als wiskunde of economie lijkt dit geen goed idee. Een te speels vormgegeven opdracht zorgt daar voor het gevoel van vrijheid. Dit terwijl het in die opdracht meer gaat over het uitvoeren van regels en het maken van sommen. 

Kortom: let op je design! 

Zoals in de eerste alinea al werd besproken: inhoud is belangrijk, maar daarna volgt kort de vormgeving van het lesmateriaal. Door een goed ontwerp maak je het lesmateriaal, beter te gebruiken, overzichtelijker, en herkenbaar. Herkenbaar zodat ze ook vanuit vorige opdrachten door kunnen pakken. Zo zie je snel stappen bij je leerlingen.  

Veel succes met het vormgeven van jouw lesmateriaal! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *