wetenschapsfilosofie

Wat is wetenschapsfilosofie en waar richt het zich op?

Wie zich verdiept in de wereld en probeert antwoorden te vinden op grote vragen, is in feite al aan het filosoferen. Filosofie is eeuwenoud en toch nog zo toepasbaar. Met name wetenschapsfilosofie is op dit moment in onze tijd erg toepasselijk en fascinerend. Maar wat is het precies, en waarom zou jij je er meer in moeten verdiepen? Dat ontdek je hier.

Wat is wetenschapsfilosofie?

Wetenschapsfilosofie houdt zich bezig met de aard, status en ontwikkeling van wetenschappelijke kennis. Vragen die hierbij aan de orde komen zijn: hoe kunnen we weten dat wetenschappelijke kennis betrouwbaar is? Waarom en in welke mate vertrouwen we op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek? Waarin verschilt wetenschappelijke kennis en is er een typische wetenschappelijke methodologie? Je zou bijna kunnen stellen dat om wetenschap te begrijpen, je wetenschapsfilosofie moet begrijpen. Het is namelijk belangrijk om de wereld te begrijpen en filosofie helpt daarbij, in vele vormen. Wetenschapsfilosofie is tevens een belangrijk onderdeel van de wetenschap zelf. Daarom pleiten nog altijd veel professoren ervoor om dit een verplicht onderdeel te maken van wetenschappelijk onderwijs.

wetenschapsfilosofie

Kritiek op de wetenschap

Er zijn altijd mensen kritisch op de wetenschap maar vandaag de dag lijkt het alleen maar meer te worden. Een duidelijk beeld van de wetenschap is echter belangrijk om echt kritisch te kunnen zijn op de juiste manier. 

In de moderne maatschappij

Meer dan ooit is het belangrijk dat we wetenschap en vooruitgang goed leren begrijpen. Want het gaat hard op dit moment en we willen natuurlijk allemaal dat ondanks vooruitgang de wereld zo eerlijk mogelijk blijft voor iedereen. Wetenschap is vrij exact en filosofie is dat niet, waardoor de tweede het goed mogelijk maakt om de eerste te begrijpen. Beide gaan hand in hand, al eeuwenlang. 

Geef een reactie